På onsdag kan vi presentera det för er, det efterlängtade filmarkivet som VIHF nu har tillgängligt via Internet. På onsdag kommer Sven-Ivar Jögård och Errol Flysjö att berätta hur det är tänkt att fungera. Det är tack vare "Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande" som vi i VIHF nu har tillgång till detta stora filmarkiv med idrottsfilmer. Sven-Ivar och Errol kommer att visa några personliga favoriter de redan har hittat i arkivet. De kommer också att  berätta vad som mer finns i filmarkivet. Det är en unik möjlighet vi nu har fått i VIHF och som vi hoppas kan komma våra medlemmar till gagn på ett smidigt sätt.
Idrottscaféet är som vanligt i IOGT-NTOs lokal på Prästgatan 27. Det börjar kl. 14 och det är öppet för alla medlemmar. Är du inte medlem kan du lösa medlemskap på plats för 200:- (då ingår årsboken Varbergsidrotten i medlemsavgiften). Fika som vanligt för 20:-. Hjärtligt välkomna!

IDROTTSCAFÉET PÅ ONSDAG 3 OKTOBER

vecka 42,
onsdag 17 oktober kl. 14

Triathlon - förra årets stipendiat Sebastian Norberg gästar oss för att berätta om årets tävlingar och om hur det är att vara en hårt satsande triatlet!

vecka 44,
onsdag 31 oktober kl. 14

gästas vi av en vinterolympier! Det är bobsleighåkaren Jan Johansson, som varit med i två OS, Sapporo 1972 och Innsbruck 1976, som kommer att berätta om en sport som är okänd för de flesta. Jan var bromsare i den svenska fyrmansboben, som styrdes av legendaren Carl-Erik "Jätten" Eriksson, såväl i Sapporo som Innsbruck. I Sapporo åkte Jan även tvåmansbob tillsammans med "Jätten" och de belade där en sensationell sjätteplats. 

BOBSLEIGHÅKAREN JAN JOHANSSON

vecka 46,
onsdag 14 november kl. 14

gästas vi av Idrottsrådet i Varberg som företräder idrotten inom Varbergs kommun. Rådets syfte och primära uppdrag är att vara idrottsrörelsens språkrör i dialogen med Varbergs kommuns kultur- och fritidsförvaltning i ärenden och frågor som berör idrotten.

vecka 48,
onsdag 28 nov. kl. 14

FOTBOLL - sportchefen Håkan Nilsson, Falkenbergs FF, besökte oss för att avslöja hemligheten bakom FFFs framgångar i fotboll. Hur klarade de av att göra comeback i Allsvenskan så snabbt? Hur kommer de att klara sig? Hur klarar de ekonomin? Det fanns många frågor och vi fick er en intressant eftermiddag tillsammans med Håkan från FFF! Ett mycket uppskattat föredrag med över hundra åhörare!

Vecka 4,
Onsdag 23 januari började vårt Idrottscafé vårsäsongen och först ut var veteranen Ronald Johansson, som visade lite gamla Varbergsbilder ur sin enorma samling. Temat var "Caféer och bagerier" vilket var lämpligt på vårt eget Idrottscafé. Vi var 109 åhörare på Ronalds föredrag och det var, som vanligt, mycket uppskattat.

Uno Grönkvist gästade Idrottscaféet
onsdag 6 februari kl 14.00

Minns de stora idrottslegendarerna! 
Möt dem som skrivit idrottshistoria! Jesse Owens, Nadia Comanechi, Alberto Juantorena, Vasilij Alexejev och blågula hjältar som Arne Borg, Sven Thofelt och Jan-Ove Waldner. Idrottsledare som He Zhenliang, Prins Bertil och Lord Killanin. Och så ”Idrottens fiende nr 1” Ivar Lo-Johansson.
Journalisten och författaren Uno Grön-kvist berättar om alla. I bildspelsform och i en ny bok förmedlar han sina intryck. Boken,"Från Haile Selassie till Bert Karlsson", säljs till signeringspris efter föredraget! Uno har varit verksam på bl a RF, SOK, Fotbollförbundet och Volleybollförbundet. Han har varit med om ett tiotal OS och otaliga VM jorden runt genom åren.

 

De sista skidåkarna
En ursvensk dokumentär långfilm

I filmen träffar man Gustav Husum-Jonsson, Artur Häggblad, backhopparen Sven Selånger, Lars Theodor Jonsson, bröderna Ivan och John Lindgren, Martin Matsbo, Hjalmar Bergström, samt ”juniorerna” i sammanhanget, Mora-Nisse Karlsson och Martin Lundström.
Dessa skidhjältar är inskrivna i den svenska vintersportens historia.
De var vid inspelningen levande legender. Flera av dem är i dag döda legender. För generationer skidälskare är de idoler, men hos dagens yngre sportintresserade har kanske deras namn börjat blekna.
Jag och min filmkamrat och fotograf Erik Eriksson sökte upp dessa stora starka karlar ur skidsportens förflutna. Vi pratade med dem, intervjuade dem, och när det var möjligt, trots deras höga ålder, följa dem ut i skidspåret.
Dessa skidstjärnors och veteraners minnen och kunskaper om ett idrottsliv finns ganska sparsamt bevarade i ljud och bild. En del tävlingssituationer har bevarats i journalfilmer från det stora SF-arkivet, som finns i Sveriges Televisions filmarkiv (och ofta använda i sportprogram i TV).
De sista skidåkarna har sin utgångspunkt i skogslandet och handlar om äldre människor med unika livserfarenheter. Samtliga presenterade skidlegender kommer från norrländsk fattigmiljö. Deras karriär är den rena amatörens. De tjänade aldrig pengar på sina framgångar och färdigheter. I stället fick de genom idrotten en chans att komma loss från slitet som skogsarbetare och få se världen, möta nya miljöer och träffa andra människor.
För några av dem kom sportframgångarna att förändra deras liv, inte minst arbetslivet, efter karriären. 
·          Varför har vi kallat filmen De sista skidåkarna?  
Vi menar att efter dessa skidstjärnor kom en annan tid, med nya materiel, vetenskapliga träningsmetoder, central ledning, sponsorer och pengar.
Vi anser att till exempel den store skidåkaren Sixten Jernberg – som här inte finns med - representerar början på en modernare epok i skidsporten. Detta kan naturligtvis diskuteras, men utan tvivel kom en ny sorts skidåkning med annan utrustning (plastskidor), annan teknik och annorlunda typer av skidåkare.
Därför titeln De sista skidåkarna – vilka egentligen var de  f ö r s t a  skidåkarna!
Vi vill alltså berätta om gamla skidåkare och klassisk skidåkning.
Men vi vill också säga något om ett Sverige som förvandlats och som till stora delar försvunnit och ersatts av den nya tidens moderna samhälle och människa.
De olika inslagen med den förra tidens skidåkare speglar, tror vi, olika öden, andra erfarenheter och annorlunda liv.
Den gamla tidens skidåkare försvann ofta ut i ödemarken för att träna – och för att arbeta i skogen. Han kunde vända samhället ryggen – som samen Lars Theodor Jonsson – och praktiskt taget leva som eremit. Någon annan blev småningom fabrikör i skidutrustningar, Martin Matsbo. En tredje, Husum-Jonsson, blev vallningsexpert och affischnamn hos ett skidföretag. En fjärde blev köpman med välkänd sportaffär, Artur Häggblad. En femte, Martin Lundström, blev vapenhandlare, lokalpolitiker och har gjort sin stämma hörd i bygden. En sjätte, Mora-Nisse, blev bas för det väldiga Vasalopps-projektet.
De flesta höll formen uppe också efter den aktiva karriären och åkte gärna skidor högt upp i åren. Ingen slår Martin Lundström därvidlag som blivit senior-världsmästare flera gånger och som åkte snabbare som pensionär än när han tog OS-guld 1948!
De sista skidåkarna är således en kavalkad över den svenska skidhistorien och en underhållande berättelse om den stora svenska skidtid som flytt.
Många idrottsintresserade kan ha glädje av den här unika dokumentärfilmen, menar vi, som visar hur vital svensk skidsport alltid varit och vilken lyskraft den förra tidens stjärnor fortfarande har. (Jonas Sima)

Onsdag (20 februari) var det filmvisning i Idrottscaféet. Filmen presenteras nedan och den är nästan en och en halv timma lång - men den var sevärd. En hyllning till våra gamla skidhjältar. Filmen mottogs väldigt positivt av de 71 gästerna på vårt idrottscafé.

Idrottscaféet onsdag 20 februari

Onsdag 6 mars gästas vårt Idrottscafé av Anette Börjesson, ett av svensk damfotbolls allra största namn med bland annat 70 landskamper (under åren 1975-1988) på meritlistan. Med Jitex (från Mölndal) blev hon svensk mästare sex gånger och svensk cupmästare tre gånger och tog EM-guld 1984 och EM-silver 1987. Anette var  landslagsspelare i badminton under åren 1973-1986 och gjorde 65 landskamper. I EM i badminton har Anette silver och brons i såväl damsingel som mixeddubbel.  Anette spelade även allsvensk handboll för Mölndals HK under åren. Det är således en mycket meriterad idrottskvinna som besöker oss och hon kommer att utfrågas om sin idrottskarriär av Errol Flysjö.
Vårt Idrottscafé är, som vanligt, i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27. Vi börjar kl. 14.00 och det är öppet för föreningens medlemmar. Är du inte medlem i Varbergs Idrottshistoriska Förening ännu går det bra att lösa medlemskap på plats, pris 200:-. Vi serverar fika för 20:-

Hjärtligt välkomna till vårt Idrottscafé. 

Onsdag 6 mars: Anette Börjesson

Björn Johansson visar bilder ur Ingvar Hellmans fotoalbum. Det blir gamla bilder från Ingvars tid som ledare och aktiv, från fotboll och brottning, från domarkarriären - och lite blandat. En nostalgisk eftermiddag med massor av härliga idrottsbilder, sammanställda av Björn Johansson, kommenterade av Björn Johansson och Errol Flysjö.
Som vanligt är vi i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27, vi börjar kl. 14 och alla medlemmar är välkomna.
Är du inte medlem kan du lösa medlemskap på plats, årsavgift 200:- och då ingår årsboken Varbergsidrotten.
Fika till självkostnadspris - 20:-

På Idrottscaféet onsdag 20 mars kl. 14

Det var ett unikt tillfälle att få lyssna på en av svensk fotbolls stora, Olle Nordin, med en fotbollskarriär som omfattar VM-spel som aktiv (Argentina 1978) och som förbundskapten (Italien 1990) onsdagskvällenn i Folkets Hus. Olle Nordin, som gjorde 19 landskamper (2 mål) som aktiv och var förbundskapten 1986 till 1990 - och tog oss till VM-slutspel 1990 för första gången på tolv år - höll ett mycket uppskattat och inspirerat framförande i 90 minuter. Det blev en detaljerad och öppenhjärtlig berättelse
om såväl den aktiva karriären, som omfattade bland annat allsvenskt spel i IFK Norrköping, IFK Sundsvall och IFK Göteborg, som om sina många år som tränare. Olle har bland annat verkat i Frölunda, Vålerengen, Al Wasi, IFK Norrköping och AIK - och det svenska landslaget.
Det var ett samarrangemang mellan Varbergs Idrottshistoriska Förening och SISU Idrottsutbildarna som lockade nästan 150 personer. Föredraget avslutas med en frågestund där Olle gav klara och genomtänkta svar på frågorna. Det blev en trevlig kväll i fotbollens tecken och vi i VIHF tackar SISU för vårt långvariga samarbete, Olle Nordin för att han gjorde den långa resan från Stockholm bara för att hålla föredraget och alla åhörarna som gjorde kvällen minnesvärd.

Olle Nordin gästade oss
onsdag 3 april kl. 18 i Folkets Hus


Vi avslutar vårsäsongen onsdagen den 17 april med att Varbergs GIF berättar om sommarens stora friidrotts-evenemang på Påskbergsvallen, FOLKSAM GRAND PRIX.
Det blir "som vanligt", start kl. 14 i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27. Fri entré för alla medlemmar i VIHF. Fika till självkostnadspris, 20:- Är du inte medlem går det bra att lösa medlemskap på plats. Det kostar 200:- och då ingår vår årsbok Vasrbergsidrotten (värde 150:-) i medlemskapet.

Vårens sista Idrottscafé 
onsdagen den 17 april kl. 14

 Höststart Idrottscafé onsdag 19 sept. kl. 14

Vi fick besök av Melcher Andersson, Varbergs Motorklubb, som berättade om VMKs verksamhet. Melcher berättade om satsningen under senare år som VMK gjort på ungdomarna, vilket har inneburit betydande framgångar för flera lovande unga entusiaster i klubben. VMK har cirka 130 aktiva ungdomar, en fantastiskt fin siffra. Melcher gav oss en intressant inblick i motorns värld.
 

Onsdag 9 maj var det vårens sista Idrottscafé och på programmet stod det: VM-FOTBOLL- ur svensk syn-vinkel. Det var Jan Hansson och Errol Flysjö  som berättade och visade bilder från Sveriges insatser i VM-fotbollens tidigare turneringar, från starten 1930 i Uruguay fram till som-marens turnering i Ryssland. Det var en kunnig och intresserad åhörarskara som fick sig en hel del historier och fakta till del under det dryga timmen långa föredraget. 

Onsdagen den 2 maj höll Daniel Alling ett mycket uppskattat föredrag på vårt Idrottscafé. Det är alltid ett nöje att lyssna på den vältalige Daniel Alling - och det är extra roligt att kunna presentera lokala förmågor på vårt café. Daniel är född och uppvuxen i Grimeton.

Erika Holst på IDROTTSCAFÈET

Onsdagen den 18 april gästades vårt IDROTTSCAFÉ av Erika Holst, Veddigetjejen med meriter som ingen annan svensk ishockeyspelare. Erika berättade, på ett medryckande och roligt sätt, om sin långa och unika hockeykarriär - från starten som femåring i Bua fram till att hon slutade på Svenska Hockeyförbundet 2017. Erika berättade om sin tidige idol Bengt-Åke Gustafsson och de tio hockeyskolor i hans regi som hon var på, om spel i TV-pucken som första tjej någonsin, om sina fyra olympiader och om sina fyra "proffsår" i Minnesota Duluth University. Det blev en intressant timma och Erika visade även några medryckande filmsekvenser. Avslutningsvis fick åhörarna även chansen att känna på tyngden i Erikas två OS-medaljer, bronset från Salt Lake City och silvret från Turin. Att det är tunga medaljer fick många intresserade känna på. Som helhet ett mycket  lyckat föredrag som på ett fint sätt beskrev en enastående ishockeykarriär (mest landskamper, 327, av alla, såväl män som kvinnor, trea i den totala skytteligan och deltagande i fyra OS! Svårslaget!). Vi som var på plats var väldigt nöjda och Erika fick varma applåder efter sitt framförande.

Carlsson och Karlsson från HK Varberg

Onsdag 4 mars gästades vårt IDROTTSCAFÉ av två Karlsson från HK Varberg. Det var styrelsemedlemmen Kent Carlsson som berättade lite allmänt om HK Varberg, klubbens utveckling sedan bildandet 1973 och om det långsiktiga sättet att arbeta. En hel del frågor dök upp och allmänt kan sägas att åhörarna var imponerade över handbollsklubbens utveckling. Därefter var det dags för tränaren Hasse Karlsson (bilden till höger) att ge sin syn på hur man bygger upp ett lag och får det att fungera och utvecklas. Många intressanta aspekter togs upp och ett ledord för Hasse och klubben var "Sunt förnuft". HK Varberg är mitt uppe i ett spännande kval till Handbollsligan (högsta serien) mot Karlskrona och det står i nuläget 1-1 i matcher. Bäst i fem matcher vinner och går upp. Hur det än går, så får vi mycket nyttig erfarenhet i vårt fortsatta arbete, avslutade Hasse och Kent.

WIC-profilen på IDROTTSCAFÉET

Jonas Klavberg, WIC, kom till vårt IDROTTSCAFÉ onsdagen 21 mars kl 14. Det blev ett uppskattat besök och mycket intressant. Jonas har varit med i WIC sedan starten 1985 (33 år - det är imponerande) och han hade många händelser att berätta om. Det blev ännu en underhållande eftermiddag på vårt Idrottscafé och Jonas är välkommen tillbaka för att berätta om WICs fortsatta öden och äventyr.

BoIS fotbollstränare på plats

Onsdagen 7 mars var det dags för BoIS fotbollstränare att komma till vårt Idrottscafé. Det är mycket nytt i BoISfotbollen i år och det var därför extra intressant att få lyssna till hur de nya tränarna såg på förutsättningarna inför årets säsong i Superettan. Huvudtränaren Joakim Persson (som tidigare tränat Ängelholm och Kristianstad FC) och assisterande tränaren Paul Olausson (närmast från Karlstad) höll en intressant föredragning och det var roligt att få ta del av tränarnas funderingar kring den nya BoIS-fotbollen, som imponerat i cupspelet.

I onsdags, den 21 februari, var det dags för Adnan Bainca att berätta om Unite People, den helt nya fotbollsföreningen i Varberg som har fått så mycket välförtjänt uppmärksamhet.
 

POPULÄR VÅRSTART FÖR IDROTTSCAFÉ

Onsdag 7 februari var det säsongspremiär i vårt Idrottscafé och det blev succé. Frillesås BKs ordförande Lars Johan Svanström berättade engagerat om vägen mot Elitserien i bandy för Frillesås och om sin uppväxt i Bergslagen, där bandyn var kultur. Om Frillesås BK tar steget upp i eliten blir det det sydligaste laget någonsin och chanserna är mycket stora att de lyckas. Det var ett mycket underhållande föredrag som Lars Johan höll inför 86 premiärgäster. Om fjorton dagar (21 februari) kommer Adnan Bainca och berättar om Unite People-projektet.
Det kompletta vårprogrammet för vårt Idrottscafé hittar ni nedan.
Idrottscaféet börjar som vanligt klockan 14, är öppet för våra medlemmar (är du inte medlem kan du lösa medlemskap på plats för 200:-) och som vanligt serveras det fika - kaffe+vetebröd för 20:-. Vi fortsätter i IOGT-NTOs lokal på Prästgatan 27, in på gården, och VIHF hälsar alla Hjärtligt Välkomna!

Årets sjuttonde och sista idrottscafé ...
13 dec. 2017

Vår ordförande Errol Flysjö hade nöjet att överräcka det första stipendiet till kanotisten Klara Andersson, KK Bris. Året var 2014. Vem som blir årets stipendiat avslöjas på årets sista idrottscafé Vår ordförande Errol Flysjö hade nöjet att överräcka det första stipendiet till kanotisten Klara Andersson, KK Bris. Året var 2014. Vem som blir årets stipendiat avslöjas på årets sista idrottscafé

Dags för årets sista idrottscafé, det sjuttonde i år! Vi avslutar som vi brukar med att presentera årets stipendiat, aktiv eller ledare i Varbergs-idrotten, som får ett diplom och 5 000:-.
De tidigare stipendiaterna har varit Klara Andersson 2014 (aktiv, kanotist, KK Bris), Susanne Kobel 2015 (ledare, Varberg Sim) och André Isberg 2016 (aktiv, brottare, BoIS brottning).
På årets sista idrottscafé brukar vi också presentera årets utgåva av Varbergsidrotten. I år är det åttonde året som vi ger ut boken som dokumenterar Varbergsidrotten. Boken är i år på 300 sidor och det innebär att totalt har det blivit 2 052 sidor med dokumentation av Varbergsidrotten och drygt tvåtusen bilder. Årsboken kostar även i år bara 150:-. Passa på att köp den på årets sista idrottscafé.
Vi ser nu fram emot en trevlig avslutning på årets verksamhet och att 2018 blir ett ännu bättre år för föreningen och dess medlemmar. Det blir bland annat invigning av vår nya klubblokal och så firar vi att föreningen fyller tjugo år. Välkommen till årsavslutningen på Prästgatan 27 (i IOGT-NTOs lokaler, in på gården). Fika för 20:- (lussekatt, pepparkakor och kaffe). Är du inte redan medlem så kan medlemskap lösas på idrottscaféet.

Intressant föredragshållare 29 november 2017

Suzanne Gadd, CK Wano Suzanne Gadd, CK Wano

Onsdag 29 november var det dags för Idrottscafé igen.
Suzanne Gadd kom för att berätta om CK Wano och förändringen föreningen gjorde under rubriken "Nedläggning eller nytt upplägg i CK Wano". Vi som var på plats, femtio stycken, fick njuta av en intressant timma där Suzanne mycket tydligt förklarade hur förändringen hade gått till. Styrelsen följde medlemmarnas önskemål och en klar majoritet var för den föreslagna ändringen. Det var ett intressant föredrag om hur Wano klarade krisen och hur bra det har gått sedan, med kraftigt ökat medlemsantal och föreningen sjuder nu av verksamhet.

Över hundra lyssnade på Wålemark

Jörgen Wålemark kom  onsdag 15 nov. och berättade, tillsammans med Tobbe Arvidsson, om säsongen som gått i BoIS. Varför gick det som det gick? Hur kom det sig att det gick så dåligt på bortaplan? Var det bara otur mot Falkenberg? Svaren fick de intresserade åhörarna, liksom möjlighet att ställa frågor. Avslutningsvis tackade Wålemark för fyra säsonger i BoIS och Varberg, men nu går karriären vidare. Var han hamnar kunde/ville han inte avslöja. Tobbe avslöjade att han söker sig tillbaka till Kalmar och antagligen kommer att engagera sig i ungdomsarbetet i Kalmar FF.

Ronnie var på Stadshotellet !!

Det blev i Spegelsalen på Stadshotellet onsdag 8 november klockan 13.00 som Ronnie Hellström besökte  oss. Det var ett samarbete med SISU Idrottsutbildarna och det var stort intresse. Gratis inträde, inget medlemskrav men ingen fika - åhörarna uppgick till 170 stycken och det var roligt, tyckte Ronnie. Föredraget var mycket uppskattat av åhörarna och Ronnie gav oss en fin bild över hur hans karriär varit. Det fanns också möjligheter att köpa Ronnies bok "Ronnie - bäst i världen" till ett rabatterat pris - vilket några stycken utnyttjade.
 

Inger Rathsman på caféet
onsdag 1 november 2017

Inger Rathsman (Nilsson), sjukgymnast, berättade om sin friidrottskarriär på 60- och 70-talet i Varbergs GIF med SM-medaljer och landslagsuppdrag. Inger gav också lite tips om hur man kan fortsätta att hålla sig i form även när man slutat sin idrottskarriär och blivit pensionär.
Inger skänkte även sin SM-medalj på 200 m från 1974 till föreningen. Den kommer att få en hedersplats i vårt framtida minimuseum i den nya klubblokalen.

VIHF på besök i Tresteget, Trönninge.

Vecka 42, onsdag 18 okt. kl. 18 var VIHF på studiebesök i den nya friidrottshallen "Tresteget" i Trönninge. 
Vi blev guidade i de tre nya idrotts-hallarna intill Trönningeskolan. Alla, drygt sjuttio stycken, var imponera-de av anläggningen och de fina möjligheter den erbjöd till friidrott och gymnastik. Ett stort steg (eller tre?) framåt för Varberg och idrotten och en eloge till Varbergs kommun för en satsning som visar på framförhållning och de unika möjligheter man nu kan erbjuda den uppväxande generation som gillar friidrott och gymnastik.

En stor fotbollsprofil på besök

Dags igen för ett uppskattat besök på vårt idrottscafé. Onsdagen 4 oktober var Reine Almqvist och berättade om sin fantastiska fotbollskarriär som spelare, tränare och medhjälpare i bland annat IFK Göteborg, Åtvidaberg, IFK Sundsvall, Häcken, Seattle Sounders (USA), Fredrikstad (Norge), Bryne (Norge), Frölunda, Helsingborg, Elfsborg, Landskrona och Svenska Landslaget - över femtio år i elitfotbollens tjänst.
Reine kryddade sin berättelse med många roliga historier och det var mycket uppskattat av åhörarna, som idag var hela nittiotvå stycken.

JONNY KOM 20/9 2017 !!!
Dagens gäst på vårt populära idrottscafé var Jonny Olofsson, känd som "Rock-Jonny" eller "Lassabacka-Jonny".
Jonny berättade om sin uppväxt och om sitt idrottande liv. Han har varit aktiv i bland annat fotboll, handboll, ishockey och bandy och spelade även musik under många år i Curts trio.
Vi fick en underhållande eftermiddag på vårt Idrottscafé och inte minst Jonnys historier och fräckisar uppskattades livligt av åhörarna, som uppgick till hela nittio stycken! 

Idrottscaféet är 2017 inne på åttonde säsongen och det är som vanligt varannan onsdagseftermiddag, jämna veckor, i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27, med start klockan 14.00. Idrottscaféet är öppet för medlemmar i Varbergs Idrottshistoriska Förening.
Fika serveras för 20 kronor. 

VIHFs Idrottscafé hösten 2017

vecka 36, onsdag 6 sep. kl. 14 - 16
Innebandy. Carl-Åke Ahlqvist, Göteborg, berättar ”Vem lade grunden till innebandy och hur gick det till?”

vecka 38, onsdag 20 sep. kl. 14 - 16
“Mångsysslare!” Jonny Olofsson berättar om sitt omväxlande idrottsliv - på sitt alldeles egna sätt. 

vecka 40, onsdag 4 okt. kl. 14 - 16
“Mitt fotbollsliv” Reine Almqvist berättar om sitt ovanligt händelserika fotbollsliv som spelare och ledare i bland annat IFK Göteborg, Åtvidaberg, Seattle Sounders (USA) och landslaget.

vecka 42, onsdag 18 okt. kl. 18
OBS! TIDEN OCH PLATSEN !!
Tresteget. Vi besöker de tre nya idrottshallarna i Trönninge. Samling vid entrén, skolgården. Samåk!

vecka 44, onsdag 1 nov kl. 14 - 16
Inger Rathsman (Nilsson), sjukgymnast, berättar om sitt idrottsliv och hur man kan fortsätta att hålla sig i form.

EXTRAINSATT IDROTTSCAFÉ - KOM I TID !!!

vecka 45, onsdag 8 nov kl. 13 - 15 (OBS - TIDEN)
“Världens bäste målvakt” Ronnie Hellström berättar om sin enastående fotbollskarriär.

“Ronnie - bäst i världen”, ny bok som du kan köpa för 250:- (ord.pris 295:-). Beställer du ditt ex i förväg kostar det bara 225:-. 
Beställ via mail till "errol.flysjo@telia.com"

vecka 46, onsdag 15 nov. kl. 14 - 16
“Ännu en säsong i Superettan”. BoIS fotbollstränare Jörgen Wålemark ger sin syn på årets insats.

vecka 48, onsdag 29 nov kl. 14 - 16
“Nedläggning eller nytt upplägg i CK Wano”. Suzanne Gadd, ordförande i Wano berättar om beslutet de tvingades ta jubileumsåret.

vecka 50, onsdag 13 dec kl. 14 - 16
Stipendieutdelning - årets stipendiat presenteras och utfrågas. Årsboken “Varbergsidrotten 2017” presenteras och finns till försäljning för endast 150:-

Idrottscafé våren 2017

Onsdag 19 april var det dags för Sven-Ivar Jögård att återigen dela med sig av sina idrottskun-skaper. Han berättade om svenska idrottsbragder med anknytning till Japan och speciellt då ön Honshu. Det blev ett intressant föredrag som väckte många härliga minnen till liv. Vi minns alla Stellan Bengtsson, Rolf Pettersson, Jonny Nilsson bland annat. 
Det blev även information om vår nya klubblokal! Errol Flysjö berättade om och visade bilder på lokalen och det gavs utrymme för medlemmarna att tycka till om hur lokalen skall utrustas och utnyttjas. VIHF har tillträde till lokalen från förste maj men det kommer att dröja ett tag innan det blir klart för öppning. Det är mycket att beakta och det blir en hektisk period innan allt står klart för öppning.

Senaste nytt om BoIS-fotbollen ...

Vad tycker Jörgen Wålemark efter premiären mot Örgryte? Vad tycker Jörgen Wålemark efter premiären mot Örgryte?

fick vi höra onsdagen
5 april då vi på Idrottscaféet hade BoIS fotbolls tränare Jörgen Wålemark på ett populärt besök. Som vanligt delade Jörgen generöst med sig av sin syn på förutsättningarna inför årets säsong i Superettan. Premiärmatchen hade spelas mot Örgryte måndag 3 april, och det var en smått irriterad tränare som lovade revansch i hemmapremiären mot Helsingborg på Påskbergsvallen söndag 9 april kl. 14.00!
Annars var Jörgen optimistisk inför säsongen och tyckte att årets Superetta var ovanligt jämn och svårtippad, men han såg klara chanser för BoIS att förbättra fjolårets prestation och placering. En intressant säsong väntar.

På vårt Idrottscafé
var det onsdag 22 mars dags för lite innebandy. Det var Mathias "Bult" Larsson som gästade oss och han berättade om sin unika innebandykarriär med bland annat 42 landskamper, proffsspel i Schweiz och SM-guld med WIC på ett charmigt och underhållande sätt. Mathias gav oss en intressant inblick i en, för många, okänd innebandyvärld. Ett uppskattat föredrag inför 66 nöjda medlemmar.

 

Lennart Jonsson på Idrottscaféet 8 mars

Lennart Johnsson, känd från Radio Halland, höll på onsdagen den 8 mars ett mycket uppskattat föredrag om sina kontakter med idrotten. Lennart, som är uppväxt i Varberg, berättade på ett roande sätt om sina idrottsupplevelser och avslöjade att BoIS fortfarande är laget i hans hjärta - följt av Halmia och HBK. Det var ett uppskattat idrottscafé, så uppskattat att vi var tvungna att stänga insläppet några minuter innan starttiden kl 14. Vill man vara säker på en plats på Idrottscaféet får man komma i god tid!

Idrottscafé 22 febr. Ingemar Stenson berättar om sonen Henriks fantastiska golfkarriär!

Onsdagen den 22 februari var Idrottscaféet som vanligt välbesökt. Uppskattad föredragshållare var Ingemar Stenson, pappa till golfproffset och världsstjärnan Henrik Stenson. Ingemar, med ett förflutet som handbollsspelare i Heim, berättade på ett inspirerat och initierat sätt om sonens utveckling och om de stora framgångarna på senare år. Ett intressant föredrag som avslöjade många av golfens hemligheter för våra nöjda åskådare.

Idrottscafé 8 febr: Allt om nya GIF-gården

Onsdagen 8 februari kommer Håkan Magnusson, ordförande i Varbergs GIF, och berättar och visar bilder från den nya GIF-gården som nu är färdig. Ett intressant projekt som genomfördes genom stora ideella insatser och som resulterat i ett fint klubbhus med ett spännande läge. 

På årets första Idrottscafé, onsdagen den 25 januari, gästades vi av Mats Peterson och Christer Sandberg, ledande gestalter inom Varbergsboulen sedan starten. De berättade, initierat och engagerat, om boulens historia totalt och om boulens utveckling i Varberg med bland annat byggandet av Boulodromen. En mycket underhållande och uppskattad timma som de sjuttio premiärgästerna på vårt Idrottscafé var väldigt nöjda med.
Det var den största "premiärpubliken" vi haft och det kommer ständigt några nya medlemmar till våra Idrottscaféer. Föreningen fortsätter att växa och det är glädjande. Nu hoppas vi på att vi snart kan få klart med vår nya klubblokal!

EXTRACAFÉ: Ralf Edström i SPARBANKSHALLEN

vecka 18,
onsdag 3 maj kl. 14 - 16

“En gör så gött en kan”.
Ralf Edström berättar om sitt fantastiska fotbollsliv som innefattar bl a två VM-turneringar, mästare i fyra länder och 40 landskamper (15 mål).           

 

Idrottscafé 2016

Årets stipendiat presenteras på Idrottscaféet 14 dec.

Nu är det dags igen att utse årets stipendiat. VIHF har fått in ansökningar och en jury har fattat beslut om vem det blir. På vårt idrottscafé den 14 december kommer pristagaren att vara på plats och få mottaga stipendiet. Diplom och femtusen kronor kommer att överräckas av ordförande. Vem pristagaren är får ni se på idrottscaféet. Våra två tidigare stipendiater har varit kanotisten Klara Andersson och simledaren Susanne Kobel.

På IDROTTSCAFÈET den 14 december presenterar vi även den sjunde upplagan av vår årsbok, Varbergsidrotten 2016.
I år är boken större än någonsin, 300 sidor, men formatet är detsamma. Massor av bilder, aktuella artiklar om årets idrott och naturligtvis även historiska artiklar. I år är det lite extra om Åkulla, om GIFs nya klubbhus, om golfens 40-årsjubileum, om basketspelaren Christian Maråker, om bågskytten Berit Bengtsson - och en massa annat. Priset som vanligt lågt, endast 150:-
Vi har böcker till försäljning på idrottscaféet!

Björn Johansson om Åkulla 30/11

Onsdagen den 30 november var det dags för Björn Johansson att berätta och visa bilder om "Åkulla - ett sportparadis både vinter och sommar". Vi var 80 personer som fick se en bildvisning med massor av gamla bilder från Åkulla som visade samhället och dess starka idrottsanknytning.
 

Jörgen Wålemark gäst på Idrottscaféet onsdag 16 nov

 "Som vanligt" berättade han om säsongen som gått och försökte förklara BoIS ojämna form under året. Vi fick även en förklaring till hur BoIS kunde göra sin hittills bästa säsong i Superettan.
Det var 85 nöjda åhörare som alla var väldigt nyfikna på om Jörgen Wålemark skulle stanna kvar ytterligare en säsong i BoIS. Det ville/kunde inte Jörgen svara på, men mellan raderna kunde man ana att en förlängning med BoIS var trolig, om inte något speciellt dök upp. Vi får se.

Handbollens Hasse Karlsson på vårt idrottscafé
onsdag 2 november kl. 14

På onsdag, den 2 november, gästades vårt idrottscafé av HK Varbergs tränare Hasse Karlsson, en välkänd profil i handbolls-sverige. Hasse började i Växjö men flyttade till Drott, Halmstad, där han var med och vann SM 2001-02. Han har även spelat i Danmark i två säsonger och därefter i Ystads IF. Sedan 2014 är han verksam i HK Varberg och det var om HK Varberg han mest berättade. HK Varberg, som är på gång nu, med stort publikintresse i "gamla" Idrottshallen och med en spånnande satsning för att bli bättre på alla områden. Hasse gjorde ett sympatiskt intryck och väckte handbollsintresset hos många av åhörarna. Idrottshallen kommer nog att bli fullsatt denna säsongen om det går så bra som Hasse vill.
 

Björn Berggren gästade idrottscaféet 21 september

Björn Berggren, mångsysslare inom idrotten, idéspruta och rådgivare till många av våra stora idrottsmän. 
År 2009 kom Björn ut med sin bok "Vad döljer sig bakom stjärnorna"

Det blir Björn Berggren som kommer att underhålla oss på VIHFs idrottscafé onsdagen 21 september kl 14.00. Björn kommer att berätta idrottsminnen från sitt händelserika liv där han, särskilt under 70-talet, blev känd som rådgivare och medhjälpare till många av våra stora idrottsprofiler, bland andra Ralf Edström, Ronnie Hellström, Frank Andersson, "Hoa Hoa" Dahlgren, Bernt Johansson och Stellan Bengtsson. Berggren hade under flera år ett "stjärnlag" i fotboll som turnerade runt i Sverige och spelade in pengar till behövande föreningar (innan Bingo-Lottos tid). Vi vågar lova er en underhållande timma i idrottens tecken.

Onsdag 7 september inleder Jan Hansson höstens idrottscafé med "Mina elva OS"

Onsdag 7 september kl 14.00 börjar höstens idrottscaféer för alla våra medlemmar i Varbergs Idrottshistoriska Förening. Som vanligt är det fika för 20:-
Det blir Jan Hansson som inleder med att berätta minnen från de elva Olympiska Spel (sex sommar- och fem vinter-OS) han har bevakat på plats för GöteborgsPosten och Borås Tidning.

Nu börjar det!
Onsdag 7 september inleder Jan Hanssons höstens idrottscafé med "Mina elva OS"

Höstprogrammet är inte klart ännu - men det är på gång. Vi har många intressanta föredragshållare som gärna vill komma till vårt idrottscafé, det gäller bara att få tiderna att passa för alla inblandade. Som vanligt har vi planerat att ha idrottscafé var fjortonde dag, onsdagar jämna veckor och vi börjar den 7 sept.
Bland de namn vi arbetar med kan nämnas Lasse Lagerborg, OS-brottare och EM-guldmedaljör, Jörgen Wålemark, fotbollstränare i BoIS, Ronnie Hellström, legendarisk fotbollsmålvakt, Hasse Karlsson, handbollstränare i HK Varberg, A-C Hellman, bordtennismästare, Daniel Alling, känd radioröst och Björn Berggren, idrottsmanager.
Så fort programmet är klart berättar vi det här på hemsidan och på idrottscaféerna. Den 30 november visar Björn Johansson idrottsbilder från Åkulla och vi avslutar den 14 dec med stipendieutdelning och presentation och försäljning av "Varbergsidrotten 2016"

Våravslutningen i Sparbankshallen/Nöjes-hallen 
blev en mycket lyckad tillställning med besök av fotbollslegendaren Ralf Edström. Han berättade om sin fantastiska fotbollskarriär på ett medryckande och faktaspäckat sätt inför de drygt 130 åhörarna. Ralf avslutade med några glimtar från sina 32 år som radiokom-mentator innan han avslutade det hela med några roliga historier.
Ett uppskattat föredrag och Varbergs Idrottshistoriska Förening fick även sexton nya medlemmar. Glädjande!  Nu dröjer det till 6 september innan nästa Idrottscafé.

Vi  passar på och önskar alla våra medlemmar en riktigt trevlig sommar!

Välbesökt avslutning på årets IDROTTSCAFÈER
Det var 64 personer som kommit till avslutningsdagen på vårt Idrottscafé. Så många har vi inte varit på någon avslutning tidigare och det är glädjande - vårt idrottscafé får allt fler gäster.
Efter stipendieutdelningen (se ovan) var det dags för lite frågesport. Det var lite varierade påståenden där man fick besvara om det var rätt eller fel (med grönt eller rött kort) - och det visade sig att det inte alltid var så lätt. Fem omgångar hanns med och vinnare av årsboken blev Åke Gabrielsson, Ture Andersson, K-G Nilsson, Putte Olsson, Carl-Axel Svensson och Liss Bossmark.
Sedan var det dags för fika (lussekatter!) och presentation av VIHFs årsbok, den sjunde i ordningen, och möjlighet att lösa julklappsbekymren. "Varbergsidrotten 2016" har växt och boken omfattar numera 300 sidor - 2010 var det "bara" 224 sidor. Vi hoppas att årets bok blir lika väl mottagen som tidigare årgångar och att den blir en flitigt förekommande julklapp under de varbergska julgranarna (se nedan).

 

På idrottscafé 19 oktober
- OS-brottaren Lasse Lagerborg besökte oss!

På vårt Idrottscafé 19 oktober var OS-brottaren Lasse Lagerborg gäst och han berättade om sin enastående brottarkarriär vilken omfattar bland annat OS-deltagande 1988 i Seoul, bronsmedalj i EM och flera svenska mästerskap. Lasse är Sveriges mest framgångsrike ungdomsbrottare genom tiderna och det var en imponerad åhörarskara som fick ta del av Lasses förnämliga meriter. 

BOWLAREN MARTIN LARSEN
GÄSTAR VÅRENS SISTA IDROTTSCAFÉ

Onsdag 4 maj är det våravslutning på vårt IDROTTSCAFÈ. Då kommer världsstjär-nan i bowling, Varbergssonen Martin Larsen, och berättar för oss om sin enastående bowlingkarriär - som är långt ifrån slut. Martin har mycket att berätta om sitt tävlande runt om i hela världen, inte minst i USA, och han är ett respekterat namn i bowlingvärlden.
 

IDROTTSCAFÈ onsdag 20 april kl. 14

Vi berättar om cyklingen på 50- och 60-talet med tonvikten på cykel-SM i Varberg 1952. Vi visar två korta reklamfilmer för Monark och SM-filmen från 1952 och  bilder från cyklingen på 50-talet.
Gäster är gamla Wanocyklister som Clarence Carlsson, Sven Körberg, Sven-Uno Stensson och kanske Karl-Ivar "Burserydarn" Andersson.
Alla medlemmar i Varbergs Idrottshistoriska Förening är hjärtligt välkomna - och är du inte medlem innan så kan du lösa medlemskap på plats, pris 100:-/år. Vi är på Prästgatan 27, i IOGT-NTOs lokaler.






Ett gäng Wanocyklister som cyklar på "rulle", från vänster Ingvar Eriksson, Stig "Kocken" Andersson, Clarence Karlsson och Kjell Persson.

Leif Randers gästar Idrottscaféet 6 april

På onsdag, den 6 april, gästas vårt Idrottscafé av Leif Randers, fotbollsdomare från Göteborg och känd för sin slagfärdighet. Leif dömde på både hög och låg nivå för 25 år och 40 kilo sedan. En klassiker är följande historia från en av de lägre göteborgsserierna:
- Fy f-n va´ dålig du är, Leif! skrek en spelare som inte kunde slå en passning på fem meter, men behärskade konsten att protestera mot varje domslut.
- Ja, svarade Leif, du tror la inte jag hade dömt såna här matcher om jag hade varit bra.

Vi vågar utlova ett underhållande Idrottscafé för våra medlemmar, start 14.00 i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27.
Fikat kostar 20:- som vanligt och ni är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Idrottscafé onsdag 23 mars kl 14.00

På Idrottscaféet 23 mars kommer Torbjörn Arvidsson, den nye assisterande tränaren från HBK, och Elias Andersson, en av nyckelspelarna i BoIS-truppen istället för utannonserade Jörgen Wålemark (som är i Stockholm på Superettans upptaktsträff). Torbjörn Arvidsson är en gedigen allsvensk spelare som började i Kalmar FF innan han 1989 kom till HBK. Han är HBKs meste allsvenske spelare genom tiderna med 306 matcher innan han 2005 lade skorna på hyllan och påbörjade sin tränarkarriär.

Elias Andersson är tillbaka i BoIS, till alla BoIS-supporters stora glädje. Han meverkade i 27 av fjolårets matcher och var en av de vassaste spelarna framåt. Mycket tyder på att Elias är ännu vassare i år och det skall bli intressant att följa honom i årets Superetta.
Elias är född 1996 och var den yngste debutanten i Helsingborgs IF när han blev inbytt den 15 april 2013. Elias har även varit och provspelat för Aston Villa och han var lagkapten i U-17-landslaget som gick till semifinal i U17-EM och som tog brons i U17-VM 2013.
 Vi ser fram emot ännu ett intressant idrottscafé där vi kommer att försöka belysa BoIS förutsättningar i årets intressanta Superetta. Idrottscaféet börjar som vanligt onsdag kl. 14.00 i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27. Alla medlemmar är hjärtligt välkomna.

 

DET HUNDRADE IDROTTSCAFÉET
- EN SUCCÉ

Intresset var stort när Torbjörn Nilsson var gäst på vårt hundrade idrottscafé. Över 160 personer hade kommit till Sparbankshallen , nytt publikrekord för idrottscaféet.
Intresset var stort när Torbjörn Nilsson var gäst på vårt hundrade idrottscafé. Över 160 personer hade kommit till Sparbankshallen , nytt publikrekord för idrottscaféet.
Torbjörn Nilsson ritade och berättade om sin fotbollskarriär på vårt hundrade idrottscafé. Torbjörn Nilsson ritade och berättade om sin fotbollskarriär på vårt hundrade idrottscafé.

VIHFs hundrade IDROTTSCAFÈ blev en stor publikframgång. Det kom över 160 personer till Sparbankshallen och de fick uppleva en inspirerad Torbjörn Nilsson berätta om sin fotbollskarriär på sitt eget, speciella sätt. Torbjörns sanna historier från fotbollens värld uppskattades ljudligt av publiken och det blev ett mycket lyckat "jubileum".
För VIHF innebar det även 43 nya medlemmar i föreningen, som stadigt växer. Nu återstår det fyra idrottscaféer på våren och närmast på programmet är det Jörgen Wålemark, BoIS populäre fotbollstränare, som berättar hur det ser ut i BoIS inför den kommande säsongen i Superettan. Då, den 23 mars, är vi tillbaka i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27 och det börjar som vanligt kl. 14.00 - välkomna!!

Onsdag 9 mars kl 14.00 - VIHFs hundrade Idrottscafé

VIHF firar sitt hundrade Idrottscafé tillsammans med Torbjörn Nilsson i Sparbankshallen. Torbjörn kommer att berätta om sin fotbollskarriär och det är fri entré (och fika) för alla medlemmar i VIHF. Välkomna! Entrén öppnar 13.00 - kom i tid!
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Bokbord: Möjlighet att köpa Torbjörn Nilssons böcker och VIHFs "VARBERGSFOTBOLLEN" och "Varbergsidrotten 2015".
-----------------------------------------------------------------------------------------------
OBS: Är du inte medlem? För 100:- kan du bli medlem i Varbergs Idrottshistoriska Förening. Medlemskap löses i entrén - kontant betalning.
 

Avslutningen 16 december på årets Idrottscafé

STIPENDIAT. Susanne Kobel tillsammans med Idrottshistoriska föreningens ordförande Errol Flysjö.
FOTO: Anna-Karin Josefson.


 

Susanne Kobel - årets stipendiat

Ungdomsledaren Susanne Kobel, Varbergs Sim, har tilldelats Varbergs Idrottshistoriska förenings stipendium på 5 000 kronor. Utmärkelsen överlämnades av ordföranden Errol Flysjö vid idrottscaféet 16 december, årets sista.
Susanne Kobel har varit engagerad som ledare och tränare i Varbergs Sim sedan drygt tio år. Hon får stipendiet för att ”under många år utvecklat och stimulerat ungdomar inom simsporten. Hennes ledargärning präglas av idealitet i god svensk idrottstradition”.
Själv har Susanne Kobel aldrig tävlingssimmat. I yngre år höll hon i stället på med basket och judo men engagerade sig i Varbergs Sim när dottern Linnea började simma 2004. Linnea har slutat tävlingssimma men Susanne har trots detta fortsatt  som ledare och tränare i klubben och har tillbringat otaliga timmar, framför allt under kvällstid och helger, i simhallen. Hon har genomgått tränarutbildning och är även certifierad tävlingsfunktionär. Drivkraften är, och har alltid varit, att bidra till att barn och ungdomar får en meningsfull och trygg fritidssysselsättning och hjälpa dem med att nå uppsatta mål.

UPPVAKTADE. Fotbollsbokens redaktion har bestått av tio personer. Bakre raden fr v Hans-Eric Bengtsson, Jan Enarsson, Kent Pettersson, Kenneth Karlsson och Ronald Johansson. Främre raden fr v Jan Svensson, Gösta Börjesson, Bengt-Åke Bengtsson, Sven Bastholm och Errol Flysjö.  FOTO: Jan Nilsson

Fotbollsbokens medarbetare belönade

I samband med Varbergs Idrottshistoriska förenings sista idrottscafé för året passade föreningen även på att uppvakta de tio medlemmar som svarat för framställningen av den nyutkomna boken om fotbollen i Varbergs kommun. Var och en av de tio medarbetarna förärades ett exklusivare exemplar av boken, med omslag i läder, för sitt gedigna arbete.
Boken har tryckts i två tusen exemplar och rönt stor uppskattning bland alla fotbollsintresserade i kommunen. De 560 sidorna innehåller bland annat närmare tusen fotografier från både dåtid och nutid. Hittills har drygt halva upplagan sålts.
Årets sista idrottscafé var som vanligt välbesökt och traditionsenligt hade ordföranden Errol Flysjö satt ihop en klurig frågesporttävling. Vinnare blev i år Stig Andersson, Grimeton, som lyckades få ihop 17 rätt på de 20 frågorna.

I onsdags gästades vårt Idrottscafé av Yudith Hernandez, Varbergs ultralöperska som har nått så stora framgångar den senaste tiden. Yudith höll ett personligt och engagerande föredrag/bildspel som verkligen fångade gästernas intresse. Ett mycket givande föredrag.

Jörgen Wålemark, tränare BoIS Fotboll

Onsdagen den 18 mars var förre proffscyklisten Tommy Prim på vårt Idrottscafé och berättade om sin cykelkarriär. Det blev ännu en intressant träff på vårt Idrottscafé - Tommy har haft en lång och mycket framgångsrik cykelkarriär med bland annat två andraplatser i Giro d´Italia. Tommy berättade, med hjälp av sin tränings- och tävlingsdagbok, om hela sin fantastiska karriär och det blev ett mycket uppskattat föredrag med möjlighet att ställa alla upptänkliga frågor till Tommy.
Efter en mycket uppskattad timma kunde de 63 cafégästerna avnjuta den sedvanliga fikan och ljudnivån nådde de vanliga höjderna!

Skratt i fotbollen! En panel - och åhörarna
- berättade glada historier från Varbergsfotbollen

Den 1 april var det upplagt för många glada skratt tillsammans.
Med ett liknande upplägg som när vi hade "Domarhistorier" förra året berättades onsdagen den 1 april på vårt Idrottscafé roliga fotbollshistorier. Det var Jan Hansson som berättade sina favoritfotbollshistorier, mycket om Bertil Kristiansson, Västra Frölunda. Även i publiken var det laddat och det var många roliga historier som vi fick höra.
Att delad glädje är dubbel glädje stämmer verkligen!

 

Lars-Åke Lagrell
gäst på Idrottscaféet

Onsdagen den 15 april var Lars-Åke Lagrell gäst på vårt Idrottscafé. Han berättade initierat och personligt om minnen från sitt mångåriga arbete inom Svenska Fotbollförbundet och andra idrottsförbund han engagerat sig i. För engagerad är Lagrell fortfarande och det var många intressanta minnen som han generöst delade med de 96 åhörarna (nytt rekord). Det blev en underhållande stund för VIHFs medlemmar - och fikan kostade som vanligt bara 20:-

Carl-Johan Johansson besökte Idrottscaféet

”Historier kring mitt insamlande av 20.000 olympiamedaljörers autografer” kallade Carl-Johan Johansson sitt föredrag när han berättade om sitt autografsamlande och även lite om projektet med Rekordmagasinets lagbilder och om arbetet med SOK:s hemsida och insamlandet av uppgifter där. Carl-Johan hade också med sig några pärmar med autografer, som väckte ett stort intresse efter föredraget. Många var intresserade att titta på ett axplock av alla hans autografer. Detta var vårens sista Idrottscafé (onsdagen den 29 april) för VIHFs medlemmar och nu dröjer det till vecka 36, onsdagen 2 september, innan det är dags för Idrottscafé igen. Vem det blir då som underhåller på Idrottscaféet återkommer vi till, både här på hemsidan och i vårt infoblad till alla medlemmar. Är ni inte redan medlem i VIHF kan ni ansöka om medlemskap via hemsidan!

Hockey/Varberg Vipers den 27 november

Onsdagen den 26 november var det äntligen dags för lite hockeysnack på Idrottscaféet. Då kom Mikael Arnudd från Varberg Vipers och berättade om den snabba utvecklingen för vår "nya" hockeyklubb, hur snabbt det har gått efter sammanslagningen, om den nya ishockeyhallen och kampen för att ständigt bli bättre. Mikael berättade på ett mycket intressant och tydligt sätt om hur Varberg Vipers jobbat för att komma dit man är nu - och man fortsätter att sikta uppåt. Mikael menade på att det finns bara två sätt att driva en förening - antingen utveckling eller avveckling. Vipers är i ett fortsatt utvecklingsskede, men man får räkna med att det tar tid att bygga upp en hockeykultur i Varberg. Det har inte funnits något innan. Men man är på god väg och får man toppen så kommer även bredden. Den nya ishockeyhallen är förstås välkommen, timingen var perfekt. Hallen stod klar när Vipers skulle debutera i hockeyettan. Men viktigt är att ha full beläggning i Veddige Ishall också. Det var en intressant historia Mikael berättade och Vipers är med och jagar sponsorpengarna i kommunen i full utsträckning. Varje krona behövs och sponsorpengarna är det som driver större delen av verksamheten. Omkostnaderna är stora i ishockeyn, en klubba kostar ca 2800 kronor för en A-lagsspelare! Mikael avslutade med att hälsa alla välkomna till Varbergs nya ishall och Vipers matcher.

Jörgen Wålemark
uppskattad gäst på vårt Idrottscafé


Tränaren för BoIS Fotboll, Jörgen Wålemark, var uppskattad föredragshållare och det var många intressanta frågor angående BoIS-fotbollen som Jörgen försökte besvara.
Sammanfattningsvis önskar sig Jörgen ett anfallsalternativ, en djuplöpande forward, så att BoIS kan hota även centralt nästa år. Han anser att det finns mycket utveckling i BoIS-truppen och ser fram emot nästa säsong med tillförsikt. Tyvärr tenderar de ekonomiska frågorna att ta alltför stor plats, särskilt nu innan man kommer igång med matchandet. BoIS styrelse skär ner på utgifterna och har ett defensivt upplägg, vilket kan försvåra arbetet med att skaffa en bra spelartrupp. Nu har vi några nervösa månader framför oss  innan truppen är spikad - men så är det för de flesta klubbar.

 

"Friidrotten för fyrtio år sedan" - Sven-Ivar Jögård berättade och visade bilder

VGIFs stafettlag vid SM i Västerås 1974. Flickorna runt Sven Apelqvist är fr v Inger Nilsson, Bodil Bertilsson och Agneta Johansson, sittande Lisbeth Engdahl och Ing-Marie Johansson.

Onsdagen 29 oktober kl 14-16 var Sven-Ivar Jögård på plats för att berätta om "Friidrotten för fyrtio år sedan". Det blev en engagerande berättelse från en period i Varbergs fri idrott som var extra framgångsrik och Sven-Ivars framställning stöttades av hustrun Agneta (f Johansson), som fyllde i med detaljer från sina framträdande i bland annat Finnkamper. Agneta var en av de mest framgångsrika under denna perioden i Varbergs friidrottshistoria, som dominerades av damerna.

Ronald Johansson visade bilder på vårt Idrottscafé onsdag 15 oktober!

Onsdag 15 oktober var det dags för ännu ett uppskattat besök av kulturpersonligheten Ronald Johansson som visade gamla Varbergsbilder ur sin enorma kollektion. Under rubriken "Affärer och bensinstationer i Varberg" kåserade Ronald bland bilder från gamla affärer i Varberg. Visningen var mycket uppskattad och hundra personer hade trängt sig in i lokalen, och det var "lapp på luckan" redan en kvart innan utsatt starttid. Hur många som fick vända vet vi inte, men irritationen var stor bland de som fick gå hem med oförrättat ärende.
Vi i VIHF ber om ursäkt för det inträffade som vi tror delvis berodde på Ronalds stora popularitet, delvis på att Ronald skött marknadsföringen alldeles utomordentligt på egen hand (han hade till och med fått HN att skriva en artikel inför evenemanget). Vi hoppas att vi fick några nya medlemmar till VIHF idag, det får framtiden utvisa, men det var ett oväntat stort intresse och klart är att Ronalds bildvisningar är oerhört populära. Vi i VIHF är mycket tacksamma för att Ronald ställer upp på våra Idrottscaféer, samtidigt tycker vi att det är tråkigt när vi inte kan bereda plats åt alla intresserade.
Ronald satte ett (i nuvarande lokaler) oslagbart rekord - 100 åhörare!

 

"Man kan om man vill"
Tore Nilsson på Idrottscaféet

Tore Nilsson höll i onsdags, den 17 september, ett uppskattat föredrag om sin idrottskarriär - inte bara som simmare (bland annat fem guld i paralympics, utan även i andra sporter har Tore nått stora framgångar, bland annat i rullstolsbasket.

Höstpremiär på vårt Idrottscafé
vecka 36 - onsdagen den 3 september kl. 14.00 i samma lokaler som innan, IOGT-NTO på Prästgatan 27.
Först ut är vår arbetsgrupp som håller på med "En bok om Varbergsfotbollen" som kommer att presentera sitt arbete - så långt de har kommit. Massor av fotbollsbilder kommer att visas - både gamla och nya! Hur kommer boken att se ut, vad kostar den och när blir den färdig?
Svaren får du på vårt Idrottscafé onsdagen 3 september.
Hjärtligt välkomna - även icke medlemmar!
Som vanligt fika till kanonpris, bara 20 kr för kaffe med vetebröd/kaka!


 

Onsdagen den 26 november var det äntligen dags för lite hockeysnack på Idrottscaféet. Då kom Mikael Arnudd från Varberg Vipers och berättade om den snabba utvecklingen för vår "nya" hockeyklubb, hur snabbt det har gått efter sammanslagningen, om den nya ishockeyhallen och kampen för att ständigt bli bättre. Mikael berättade på ett mycket intressant och tydligt sätt om hur Varberg Vipers jobbat för att komma dit man är nu - och man fortsätter att sikta uppåt. Mikael menade på att det finns bara två sätt att driva en förening - antingen utveckling eller avveckling. Vipers är i ett fortsatt utvecklingsskede, men man får räkna med att det tar tid att bygga upp en hockeykultur i Varberg. Det har inte funnits något innan. Men man är på god väg och får man toppen så kommer även bredden. Den nya ishockeyhallen är förstås välkommen, timingen var perfekt. Hallen stod klar när Vipers skulle debutera i hockeyettan. Men viktigt är att ha full beläggning i Veddige Ishall också. Det var en intressant historia Mikael berättade och Vipers är med och jagar sponsorpengarna i kommunen i full utsträckning. Varje krona behövs och sponsorpengarna är det som driver större delen av verksamheten. Omkostnaderna är stora i ishockeyn, en klubba kostar ca 2800 kronor för en A-lagsspelare! Mikael avslutade med att hälsa alla välkomna till Varbergs nya ishall och Vipers matcher.

Hockey/Varberg Vipers den 27 november

Nu är det dags för årets sista Idrottscafé. Hösten har varit omväxlande med fullt hus två gånger, vilket gjort att alla som ville komma in inte kunde få plats. Något som vi beklagar. Nästa år kommer vi att ha många spännande föreläsare och vi kommer att ändra något på reglerna - för att få vara med på VIHFs Idrottscafé skall du i fortsättningen även vara medlem i VIHF (vilket nästan alla på Idrottscaféet redan är, så skillnaden blir inte så stor!). Avslutningen i höst är öppen för alla och på onsdag 10 december kommer vi att presentera vem som blivit utsedd till VIHFs stipendiat 2014 - och därmed får mottaga diplom och 5000 kronor. Stipendiaten kommer att presenteras och intervjuas av vår ordförande Errol Flysjö. Vi hoppas på stor publik, alla är hjärtligt välkomna och fikan kostar fortfarande bara 20 kronor. Vi kommer även traditionsenligt att ha årsboken "Varbergsidrotten 2014" till försäljning. Priset är i år för årsboken 150 kronor.

Årets stipendiat Klara Andersson, KK Bris, gratuleras av ordförande Errol Flysjö och får mottaga, förutom stipendiatet, även ett diplom som bevis på att Klara blev historisk som VIHFs förste stipendiat. VIHF hoppas att det skall bli en årlig tradition med utdelning av stipendiet till förtjänt person, aktiv eller ledare, inom Varbergsidrotten. Juryns motivering till att Klara blev förste stipendiat löd: "Kanotisten Klara Andersson har genom målmedveten träning uppnått världseliten i en av de mest krävande sporterna och siktar nu vidare mot OS 2016."

Festlig avslutning på höstens idrottscafé
onsdagen 10 dec:

Årets VIHF-stipendiat presenterades och årsboken "Varbergsidrotten 2014"
hade premiärförsäljning !!

Frågesport om fotbolls-VM avslutade våren på Idrottscaféet ...

VM-fotbollen 1966 i England

Onsdagen den 16 april var det dags för våravslutning på vårt populära Idrottscafé. Våren avslutas traditionellt med en frågesport, tjugo frågor, och denna gången handlade det om fotbolls-VM (med 1,X,2-alternativ) - och anslutningen var väl lite mindre än vad frågeställaren (Errol) hade hoppats på. Men 25 stycken var det som ställde upp och VIHF hade ordnat ett fint prisbord med priser till de tre främsta plus att sju pris lottades ut bland alla deltagarna - det var chans för alla att vinna således. Vann gjorde Jan Enarsson, 14 rätt, före Jaan Svensson, 13 rätt. Trea kom Bengt Hultin med 11 rätt!
Vi hälsar alla hjärtligt välkomna till höststarten den 3 september (vecka 36) på vårt Idrottscáfé - även icke medlemmar. Som vanligt börjar vi kl. 14.00 och vi håller till i IOGT-NTO-lokalen på Prästgatan 27. Vi ses!

IDROTTSCAFÉ VÅREN 2014
PROGRAM:

onsdag 8 jan. kl 14-16
Christofer Bergenblock, ordf. Fritidsnämnden, om "Varbergs idrottspolitik"

onsdag 22 jan. kl. 14-16
Dan Gustafsson om modern fotbollsträning "Från fotbollstränare till entreprenör"

onsdag 5 febr. kl. 14-16
Sven-Ivar Jögård om vinter-OS, särskilt -64 i Innsbruck och -94 i Lillehammer

onsdag 19 febr. kl. 14-16
Einar Bengtsson berättar "allt" om Träslövsläges IF fotboll

onsdag 5 mars kl. 14-16
Jörgen Wålemark, tränare i BoIS, ger sin syn på BoIS i Superettan

onsdag 19 mars kl. 14-16
Björn Johansson och Jan Nilsson visar gamla motorsportbilder

onsdag 2 april kl. 14-16
Ronald Johansson visar gamla idrottsbilder/filmer

onsdag 16 april kl. 14-16
Traditionell säsongsavslutning med Idrottsfrågesport, Bengt-Åke och Errol, 20 frågor om fotbolls-VM genom tiderna

Höstprogrammet på Idrottscaféet

Vårt alltmer populära idrottscafé fortsätter även under hösten. Som vanligt är det i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27 som vi träffas, varannan onsdags-eftermiddag kl. 14 till 16, jämna veckor, med start vecka 36.
Programmet är preliminärt men vi hoppas att vi kan bjuda er på följande underhållning på våra åtta träffar i höst:


4 sept. Varbergsfotbollens historia.
VIHFs stora bokprojekt presenteras av redaktionen

18 sept. Solskensolympiaden 1912 - en dokumentärfilm
av Jens Lind (58 min).

2 okt. Varbergs Idrottshistoriska Förening - igår, idag, imorgon.
Ordf. Errol Flysjö berättar om föreningen och planerna för framtiden. Plats för mötets åsikter.

16 okt. Friidrottsgalorna på 50-talet på Påskbergsvallen
Sven-Ivar Jögård berättar och visar bilder

30 okt. Fotbollsdomarhistorier - de flesta sanna! Presenterade av en panel med Bosse Pettersson, Lillis Bertilsson och Rustan Carlsson, fotbollsdomare och Jan Hansson, journalist. Moderator Errol Flysjö. Plats för mötet att berätta sina favorithistorier!

13 nov. Jan Johansson, Monark, berättar om idrottsstjärnor han mött (bl a Sonny Liston och Ingemar Johansson)

27 nov. BoIS efter två år i Superettan (sportsligt, ekono-
miskt och organisatoriskt).

Errol Flysjö synar, tillsammans med Conny Almsenius, BoIS avgående ordförande, säsongerna 2012 och 2013.

11 dec. OBS! Ny programpunkt: "Arenakusten - om våra idrottsarenor i Varberg" Leif Johansson och Erik Österberg berättar.
- dessutom presentation och försäljning av den nya årsboken "Varbergsidrotten 2013"
Hjärtligt välkomna!
Fortfarande tar vi bara tjugo kronor för fikan!

Lyckad våravslutning på Idrottscaféet!

I onsdags, den 17 april, var det dags för våravslutningen på Idrottscaféet och det blev traditionellt frågesport med Bengt-Åke och Errol - 20 frågor. Vinnare blev Rune Andersson med 15 rätt, på andraplats Stig Andersson (263), trea Lars-Ingvar Lindblom (242), fyra Sven-Ivar Jögård (236) och femma Mats Olsson (428), samtliga med 13 rätt. Utslagsfrågan, hur många Allsvenska matcher Anders Svensson har (289) fick avgöra den inbördes ordningsföljden. Det var 36 deltagare på frågesporten och nu är det sommaruppehåll på Idrottscaféet. Höstsäsongen drar igång vecka 36, den 4 september. Innehållet i höstprogrammet är ännu inte klart, men vi presenterar det efterhand här på hemsidan. Förhoppningsvis så ligger det klart innan höststarten och vi kommer då att skicka ut det till våra medlemmar.  Välkomna till vårt Idrottscafé igen till hösten!

Vårens idrottscafé:

Första gången, onsdag den 9:e januari, rivstartade vi med att Björn Johansson visade en gammal Varbergsfilm. Den var från 1951 och innehöll en hel del idrottsinslag. Det var fotoklubben som gjort den. Björn visade även en kort film från VIHFs tioårsjubileum.

Den 23:e fortsatte vårprogrammet med "Svart eller vitt". Det var Sven-Ivar Jögård som berättade om Joe Louis och Jesse Owens och hur det var att vara färgad idrottare i USA under 30- och 40-talet.

Onsdagen den 6:e februari var Per-Åke Wilhelmsson och berättade om "IFK-rörelsen i Sverige", en rörelse som startades 1895 av några skolpojkar genom en insändare i tidningen "Kamraten". Ett intressant föredrag om en stpr idrottsrörelse som har betytt mycket för den svenska idrotten.

Den 20 februari berättade BoIS ordförande Conny Almsenius lite om förutsättningarna för BoIS i år. Conny berättade om nya läktarbygget och anslaget från Sparbanksstiftelsen, om Nsima Peter, det senaste nyförvärvet och svaret BoIS fått på sin protest angående Bragematchen. Ännu en intressant eftermiddag på vårt Idrottscafé!

Den 6 mars var HNs nye sportchef Mikael Martinsson på plats och berättade lite om sig själv och om HN-sporten - hur den fungerar idag och hur det kommer att se ut imorgon. Det var även tillfälle att ställa frågor, vilket gjordes av många. Klart är att HN, liksom övrig press, kämpar med en dålig ekonomi och med de följder det ger, exempelvis personalindragningar.

Onsdagen den 20:e mars berättade Jan Hansson om Anders Svensson och Elfsborg, ett underhållande och intressant föredrag med en hel del poänger.

Den 3 april var det dags för Arne Eriksson att berätta friidrottsminnen med massor av bilder till ( som Ronald Johansson hade arrangerat). En mycket intressant stund där Arne hann med att redogöra för stora delar av sin fantastiska fri idrottskarriär i Varbergs GIF, kryddad med flera landslagsuppdrag.

Säsongsavslutningen blev traditionsenligt en frågesport med Bengt-Åke och Errol, som samlade 36 deltagare till en omväxlande frågerunda med 20 frågor om både aktuella och historiska idrottsfrågor.

Höstsäsongen en publiksuccé för vårt Idrottscafé

Varbergs Idrottshistoriska Förenings Idrottscafé

började höstsäsongen onsdagen den 5 september och det var redan från start fullt av intresserade lyssnare i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27.

Det började med att Sven-Ivar Jögård berättade om friidrotten i London-OS 2012 - med historiska tillbakablickar den 5 sept.

Den 19/9 kom Jan Hansson, Borås Tidning, och berättade OS-minnen inför nästan femtio åhörare.

Nästan lika många var det den 3/10 när Erik Österberg berättade idrottsminnen, bland annat från Halmstad.

Ett uppskattat inslag var det den 17/10 när Roger Djupsjö berättade om organisationen bakom O-ringen, Sveriges största idrottstävling.

Onsdagen den 31 oktober visade Ronald Johansson gamla Varbergsbilder med idrottsanknytning - och återigen satte Ronald nytt publikrekord. Det nya rekordet för våra onsdagsträffar är 74 personer, så lokalen testas rejält när Ronald hälsar på.

När Jan Enarsson, Norvalla, berättade om gamla idrottsplatser var det återigen välbesökt, över femtio personer på plats som kunde njuta av Enarssons underhållande berättelser om våra gamla fotbollsplaner runt om i kommunen.

Den 28/11 berättade Errol Flysjö lite om BoIS första år i Superettan samt visade bilder till. Omställningen har varit stor för BoIS, från div 2 till Superettan, såväl ekonomiskt som sportsligt. Men BoIS klarade sig kvar första året, så nu väntar en ny satsning inför nästa säsong.

Den 12/12 var det säsongsavslutning med presentation och försäljning av den nya årsboken "Varbergsidrotten 2012" - och lite frågesport med Bengt-Åke Bengtsson och Errol Flysjö. Återigen över femtio personer och en härlig stämning. Frågesporten vanns av Mats "Slingan" Olsson.

Nu väntar en laddad vårsäsong och vi startar onsdagen den nionde januari (v. 2) kl. 14.00 i IOGT-NTOs lokaler på Prästgatan 27. Vi håller på och arbetar med programmet - så snart det är klart så lägger vi ut det här på hemsidan.

VIHFs Idrottscafé är öppet för alla - och vi hoppas förstås att alla vill vara medlemmar i Varbergs Idrottshistoriska Förening. Priset för fika (kaffe och vetebröd) är oförändrat 20:- . Medlemskap 100:-/år. Välkomna!!

Ronald Johansson visade bilder onsdag 2 april

Vårmöten 2014 ...

En tidstypisk bild ur Ronald Johanssons samling

I onsdags, den 2 april, var det återigen dags för Ronald Johansson att visa bilder på vårt idrottscafé - något som vi vet är uppskattat av många. Ronald har publikrekordet på vårt Idrottscafé med 74 besökare - denna gången var det nära att det fick en putsning men det stannade på 70 besökare (varav nio kvinnor!) och det är roligt att så många hittar till vårt Idrottscafé.Det var kanske inte så mycket idrott denna gången, men sevärt !!! Vi ser redan fram emot Ronalds nästa bildvisning!

VIHFs idrottscaféer fortsätter att vara välbesökta. Förra året låg snittet på femtio besökare, både vår och höst, och nu börjar vi närma oss dom siffrorna även i vår. Einar Bengtsson hade 57 åhörare - och Jörgen Wålemark hade 70 !! När Björn och Jan visade gamla motorbilder var det 48 besökare.
Ronald nådde precis som Wålemark upp till 70 - men på den avslutande frågesporten om VM-fotboll var det "bara" 25 deltagare. Det innebär att det var totalt 407 besökare, ett genomsnitt på 51 för våren 2014. Det blir spännande att se om vi kan hålla det fina snittet även hösten 2014. Vi ses!

Storpubliken trivdes verkligen på caféet ...

Den 30 oktober var det storpublik på vårt Idrottscafé, 67 personer på plats, och de hade verkligen roligt tillsammans. Under drygt en timma underhöll panelen, bestående av de rutinerade fotbollsdomarna Bosse Pettersson, Lillis Bertilsson och Rustan Carlsson (med tillsammans över 100 domarår) och journalisten Jan Hansson, med en aldrig sinande ström av roliga historier från fotbollsdomarens vardag. Ett uppskattat inslag, det hördes på de stadigt återkommande skrattsalvorna - inte ofta det är så roligt på våra träffar. Det var första försöket med en "historieberättarträff" men det kanske kan upprepas - vi får se.

Hösten 2013 - hur många är det på Idrottscaféet?

Hur är det på Idrottscaféet - är det mycket folk? Många undrar och vi svarar. Vi kommer fortlöpande att rapportera hur många det har varit på vårt Idrottscafé.
Onsdag 4 sept. var vi 42 stycken på vårt Idrottscafé. På andra Idrottscaféet för säsongen (18 sept) var det 38 personer. Tyvärr fortsatte den nedåtgående trenden den 2 oktober - det var bara 32 personer på Idrottscaféet.
Men den 16 oktober svängde det - det var 47 personer och lyssnade på Sven-Ivars föredrag om "Amerika-galorna". Och ökningen fortsätter - på "Fotbollsdomar-historieträffen" den 30 oktober var det hela 67 personer. Jan Johansson berättade historier från sin tid på Monark och det uppskattades livligt av de 56 stycken som hade kommit. Conny Almsenius och Errol Flysjö talade om BoIS och Superettan inför 68 intresserade lyssnare onsdagen den 26 november och sedan avslutade Leif J. och Erik Ö. årets Idrottscafé med att berätta om "Arenakusten" inför 54 cafégäster. Det gör sammanlagt 403 gäster, ett genomsnitt på drygt 50 per gång.

Besökssiffrorna för Idrottscaféet våren 2013

Det blev en ökning, visserligen liten men ändå en fortsättning av den positiva utvecklingen vi har på våra Idrottscaféer. På vårens åtta träffar kom det totalt 407 besökande vilket innebär en liten ökning från höstens resultat (401 besökare). Flest besökare var det när Jan Hansson var på besök och berättade om Anders Svensson (68 st) och när Conny Almsenius besökte oss och berättade om BoIS i Superettan (63 besökare). Låt oss hoppas på en fortsatt positiv utveckling av Idrottscaféet och att vi kan få ihop ett intressant höstprogram.

Så här såg besökssiffrorna ut för våren 2013:

9 jan. Varbergsfilm med idrottsinslag (Björn Johansson) 40 besökare

23 jan. Svart eller vitt? Om Jesse Owens och Joe Louis (Sven-Ivar Jögård) 47 besökare

6 febr. IFK-rörelsen i Sverige (P-Å Wilhelmsson) 50 besökare

20 febr. BoIS i Superettan (Conny Almsenius) 63 besökare

6 mars HN - idag och imorgon (Mikael Martinsson) 55 besökare

20 mars Anders Svenssons fotbollskarriär (Jan Hansson) 68 besökare

3 april Friidrottsminnen (Arne Eriksson) 48 besökare

17 april Frågesport (Bengt-Åke och Errol) 36 besökare.

Återigen fick vi chansen att njuta av Ronald Johanssons gamla Varbergsbilder. Denna gången visade Ronald  Getteröbilder och det blev till och med lite rörliga bilder - en gammal film från fjärde vik visades.
Onsdagen 5 oktober var det och många nöjda åhörare, Ronalds bildvisningar är alltid mycket populära.