2019 års stipendiat,
Jonatan Carlsson, simning
Jonatan Carlsson, simning
Varbergs Idrottshistoriska Förening delar i år ut sitt stipendium till Jonatan Carlsson, ung och lovande simmare från Varbergs Sim. Jonatan har trots besvärliga förhållanden i hemstaden Varberg där simbassängen är stängd lyckats förbättra sig och presterat komkurrenskraftiga resultat i stora tävlingar.
Jonatan har precis avslutat ett väldigt lyckosamt SM med både JSM-silver och -brons samt en fjärdeplats på Senior-SM på 50 ryggsim. Jonatan har tidigare vunnit både Sum-Sim (Ungdoms-SM) samt varit uttagen till landslaget och representerat Sverige på Nordiska mästerskapen.
Jonatan går sista året på gymnasiet på Naturvetenskapliga programmet med estetinriktning. Bredvid simningen är musik det stora intresset och kontrabas är huvudinstrument. Sen missar han aldrig en match med favoritlaget Liverpool. När det är matchdags bänkar han sig framför TVn vid varje match med tröjan på.
Juryns motivering: "Simmaren Jonatan Carlsson har genom målmedveten träning och stor talang under senaste säsongen närmat sig Sverigetoppen och visar stor ambition i sin träning trots ibland besvärliga förhållanden."
Det är därför med glädje Varbergs Idrottshistoriska Förening ger årets stipendium till Jonatan och önskar honom lycka till med sin simning.
Stadgar för
Varbergs Idrottshistoriska Förenings stipendium
Varbergs Idrottshistoriska Förenings stipendium
§ 1
Varbergs Idrottshistoriska Förening (VIHF) har som ändamål att insamla, förvara och vårda sådana arkivhandlingar och andra föremål som kan vara av värde för kännedom om idrottsverksamhet som bedrivs i Varberg under olika tidsskeden samt att utarbeta historik och skildra denna verksamhet.
§ 2. Ändamål
Stipendiets ändamål skall vara att uppmuntra och stödja idrottsutövare och -ledare till att ge sin idrottsutövning och sitt ledarskap ytterligare dimensioner och därmed bidra till Varbergs Idrottshistoria.
§ 3. Målgrupp
Idrottsutövare och -ledare som nu eller under senaste tvåårsperioden representerar eller representerat klubbar inom Varbergs Kommun.
§ 4. Stipendiesumma
Stipendiet skall utgå med 5000 kronor. Beloppet skall ses som en riktpunkt. Juryn äger rätt att föreslå ett annat belopp om så anses lämpligt. Beloppet fastställs av VIHFs styrelse.
§ 5. Tid för ansökan och nominering av kandidater
Nominering skall ske på förslag från VIHFs styrelse eller från idrottsklubbar. Ansökan till stipendiet skall vara VIHF tillhanda senast den 31 oktober.
§ 6. Beslut om stipendiat.
För beslut om vem som skall erhålla stipendiet utser styrelsen för VIHF enjury bestående av tre stycken ledamöter.
§ 7. Utdelning av stipendiet.
Stipendiet utdelas i samband med årsbokens utgivande i december månad.
§ 8. Ekonomi.
Medel till stipendiet avsätts årligen till en stipendiefond. Utomstående personer äger rätt att donera pengar till stipendiet. Stipendiefonden förvaltas av VIHFs styrelse och redovisas på särskilt konto.
§ 9. Ändring av stadgar och villkor.
Regler och villkor för stipendiet/fonden fastställs av VIHFs styrelse. Om ändring av villkor och stadgar sker skall dessa träda i kraft först under nästkommande verksamhetsår.
Varberg 2014-08-15
Styrelsen, VIHF
2018 års stipendiat blev Saga Molin, mountainbikeåkare
Saga började cykla mountainbike som nioåring och har skaffat sig en imponerande medaljsamling. År 2015 vann hon SM för 15-16 åringar och året efter blev hon uppflyttad till juniorklass och kammade hem en andraplats i disciplinen XCO.
År 2017 vann Saga JSM i XCO och andra meriter från det året var en sammanlagd nionde plats på Juniorworldseries och trettonde plats på JEM. Hon fick också åka på JVM i Australien, där hon slutade på tjugoandra plats.
2018 försvarade hon sin JSM-titel i XCO i Östersund.
Vid JEM i Graz i Österrike blev det en sextonde plats. JVM avgjordes i Lenzerheide, Schweiz. Där lyckades hon inte komma in i loppet och det slutade med en 44:e plats, vilket var långt under hennes förväntningar.
Hon går nu tredje året på cykelgymnasiet i Skara. Hon tränar två timmar om dagen, sex dagar i veckan. Hon medger att det är mycket men har samtidigt inga problem att hålla motivationen uppe. ”För mig är det viktigaste att träningen ska vara rolig, annars skulle jag aldrig klara att lägga ner så mycket tid på allt inom sporten”, konstaterar Saga, som är född 6 november 2000 och tävlar för VMTB
Saga tävlar också traditionell landsvägscykling. Hon blev tvåa i årets linjelopp för juniorer i Båstad. Distansen var 61,5 km.
Sebastian Norberg stipendiat 2017
Sebastian Norberg, född och uppväxt i Grimeton, tilldelades Varbergs Idrotts-historiska Förenings stipendium på 5 000 kronor när föreningen hade årsavslutning på Luciadagen. Sebastian är 28 år och har satsat hårt på triathlon sedan 2014. I år blev han svensk mästare på medeldistans när tävlingarna avgjordes i Vansbro.
Innan Sebastian fastnade för triathlon ägnade han sig åt motocross i åtta år.
- Motorsport är en resurskrävande och dyr sport och jag kände med tiden att det var triathlon jag ville ägna mig åt, berättade han för det drygt 50-talet åskådare som mött upp vid avslutningen vid årets sista idrottscafé.
Första gången Sebastian tävlade i triathlon var i Borås 2013 då han kom på femte plats i motionsklassen. Debuten gav mersmak och han bestämde sig för att satsa helhjärtat på den minst sagt uthållighets-krävande sporten. Redan året efter gjorde han sin första elitstart, i Hallstahammar, och kom på elfte plats.
SM-segern i Vansbro i somras kom efter en taktiskt genomförd tävling. Efter simningen, som är hans sämsta gren, låg han sjua med tre minuter upp till täten. Ett strongt cykellopp gav honom ett gynnsamt läge inför den avslutade halvmaran. Där plockade han löpare efter löpare och var till slut i ledning. Med uppsträckta händer sprang han i mål som segrare drygt två minuter före tvåan.
- Löpningen är min bästa gren. Simma lärde jag mig först när jag var 23 år, berättar Sebastian och menar då frisim.
I dag satsar Sebastian på triathlon på heltid men hinner även med att ägna sig lite åt sitt ursprungliga yrke som elektriker. Någon OS-start 2020 ingår inte i planerna utan i stället satsar han på att ställa upp i Iron Man på Hawaii som betraktas som en av världens tuffaste endagarstävlingar. Då handlar det inte om medeldistanser utan då gäller 4 km simning, 18 mil cykling och som avslutning ett komplett maratonlopp på 4,2 mil.
Varbergs Idrottshistoriska Förening gav Sebastian en rungande applåd för hans medverkan vid årsavslutningen och önskade honom lycka till i fortsättningen.
2016 års stipendiat utsedd - det blev André Isberg
André Isberg årets idrottsstipendiat
Vid Idrottshistoriska Föreningens idrottscafé den 14 december, det sista för året, tilldelades Varbergsbrottaren André Isberg 2016 års idrottsstipendium på 5 000 kronor. Det är nu tredje året i följd som föreningen uppmärksammar en lovande idrottsutövare eller ledare och precis som tidigare svarade ordföranden Errol Flysjö för utdelningen.
André Isberg är 21 år gammal och en av Sveriges mest lovande brottare. Han var bara sex år när han började brottas i Varbergs BoIS som alltsedan dess varit hans klubb. Hans meritlista är redan diger och innehåller bland annat två silvermedaljer i senior-SM (2015 och 2016) och dessutom har han vunnit sin viktklass i Mälarcupen fem gånger och Soft Touch Open två gånger.
I samband med utdelningen berättade André att han tränar upp emot tio pass i veckan och att hans stora mål är att kvalificera sig till OS i Tokyo 2020. VIHF önskar honom lycka till!
Susanne Kobel - årets stipendiat 2015
Ungdomsledaren Susanne Kobel, Varbergs Sim, har tilldelats Varbergs Idrottshistoriska förenings stipendium på 5 000 kronor. Utmärkelsen överlämnades av ordföranden Errol Flysjö vid idrottscaféet 16 december, årets sista.
Susanne Kobel har varit engagerad som ledare och tränare i Varbergs Sim sedan drygt tio år. Hon får stipendiet för att ”under många år utvecklat och stimulerat ungdomar inom simsporten. Hennes ledargärning präglas av idealitet i god svensk idrottstradition”.
Själv har Susanne Kobel aldrig tävlingssimmat. I yngre år höll hon i stället på med basket och judo men engagerade sig i Varbergs Sim när dottern Linnea började simma 2004. Linnea har slutat tävlingssimma men Susanne har trots detta fortsatt som ledare och tränare i klubben och har tillbringat otaliga timmar, framför allt under kvällstid och helger, i simhallen. Hon har genomgått tränarutbildning och är även certifierad tävlingsfunktionär. Drivkraften är, och har alltid varit, att bidra till att barn och ungdomar får en meningsfull och trygg fritidssysselsättning och hjälpa dem med att nå uppsatta mål.
STIPENDIAT. Susanne Kobel tillsammans med Idrottshistoriska föreningens ordförande Errol Flysjö.
FOTO: Anna-Karin Josefson.
Klart det blev Klara
Klara Andersson, KK Bris, blev vår första stipendiat och en enig jury hade följande motivering till att det blev just hon. "Kanotisten Klara Andersson har genom målmedveten träning uppnått världseliten i en av de mest krävande sporterna och siktar nu mot OS i Rio de Janeiro 2016".
Info: På denns sidan kan du läsa allt om VIHFs stipendium - stadgarna för stipendiet, vilka kandidaterna blir, vilka som sitter i juryn första året. Du är alltid välkommen att höra av dig med synpunkter på vår verksamhet!
Ansökan till VIHFs stipendium skall vara VIHFs styrelse tillhanda senast 31 oktober.
I ansökan skall finnas namn och åldersuppgift på den sökande samt en meritförteckning - och gärna en motivering till varför just er stipendiekandidat är den bäste!
Ansökan kan göras via mail eller brevledes och ni får en bekräftelse från oss på att vi har mottagit er anmälan. Hur det går kan ni se här på vår hemsida där vinnaren/vinnarna kommer att presenteras.